Etyka na talerzu.

czwartek
16.01.2014 14:30 - 16:00

Tym razem przyjrzymy się etycznym wymiarom wyboru diety. Zadamy sobie pytanie czy w warunkach demokracji większościowej możliwe jest budowanie solidarnego społeczeństwa w którym przemysł mięsny jest jego znormalizowanym elementem? Czy wypierane ze świadomości okrucieństwo wobec zwierząt jest postawą nieetyczną? Czy przedmiotowe traktowanie zwierząt rzutuje na relacje w społeczeństwie ludzkim? Czy dążymy do zachowania zdrowia, a może do “drapieżniczej rywalizacj” bądź “wegetariańskiego pokoju” – czyli jakie argumenty stoją za wyborem diety.

Gośćmi spotkania będą:

– prof. Jan Hartman, filozof i bioetyk, profesor nauk humanistycznych UJ, polityk. Wielokrotnie wypowiadał się w sprawie uboju rytualnego.

– Dariusz Gzyra, działacz społeczny, współzałożyciel Stowarzyszenia Empatia. Weganin. Interesuje się zagadnieniami etyki.

Spotkanie poprowadzi Olga Rembielińska, studentka II roku studiów magisterskich na kierunku etnologia i antropologia kulturowa w IEIAK UW.

 

Wydarzenie na facebooku – tutaj.

 

Etyka na talerzu.

Lokal przy ul. Andersa 29 oraz ul. Jazdów 3/12
jest wykorzystywany na cele kulturalne
przez Projekt: Polska dzięki pomocy Miasta Stołecznego Warszawy – Dzielnicy Śródmieście.

Warszawa Śródmieście

Materiały ze strony są dostępne na licencji Creative Commons Uznanie Autorstwa 4.0
(o ile nie jest to stwierdzone inaczej). Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Projekt: Polska.
Creative Commons License

Projekt: Polska
☀ szota.biz