Otwarty Ogród

Celem projektu jest budowanie społeczności, czerpiącej radość z przebywania na świeżym powietrzu oraz wspólnego korzystania z przestrzeni Osiedla Jazdów. Projekt organizowany jest w partnerstwie z KUKBUK.

Najbliższe wydarzenia sprawdzisz na naszym facebooku.

Wspólne wartości

Przebywając na terenie Otwartego Ogrodu, zachęcamy do współdzielenia następujących wartości:

Inicjatywa – każdy z nas się stara i daje z siebie tyle, ile może w danym czasie. Wszyscy współtworzymy miasto, w którym żyjemy i zachęcamy się wzajemnie do zmian na lepsze.

Uczciwość – wierzymy w to, co robimy i staramy się robić to jak najlepiej. Czujemy się odpowiedzialni zarówno za nasze sukcesy, jak i porażki.

Otwartość – staramy się budować relacje. Jesteśmy otwarci na nowe informacje, opinie i krytykę, bo dzięki temu możemy się ciągle rozwijać.

Szacunek – szanujemy indywidualność każdej osoby, jej potrzeby, możliwości, opinie i postawy. Szanujemy wolność podejmowania indywidualnych decyzji.

Współpraca – razem możemy zrobić więcej niż na własną rękę. Pracujemy jako zespół i wspieramy się nawzajem. Wierzymy w zdolności i potencjał innych. Tworzymy partnerstwa. Zapewniamy naszym gościom możliwość uczestnictwa w wytyczaniu dalszego kierunku dla Państwomiasto.

Wspólne rośliny

Podczas opieki nad ogrodem staramy się w możliwie pełny sposób realizować zasady uprawy leśnych ogrodów (ang. forest gardening) oraz agroleśnictwa (ang. agroforestry).

Leśny ogród – system zrównoważonej produkcji żywności i agroleśnictwa, oparty na ekosystemie leśnym. Poprzez sadzenie roślin uzupełniających się wzajemnie można stworzyć warstwy roślinne podobne do warstw lasu.

Wikipedia

Znajdziesz u nas siedem warstw roślin z następującymi gatunkami:

  • drzewa – orzech włoski, dąb, świerk, sosna wejmutka, brzoza
  • drzewka karłowate – jabłoń, śliwa mirabelka, brzoskwinia, leszczyna, wierzba japońska
  • krzewy – porzeczki, malina polska, malina moroszka, agrest
  • rośliny uprawiane dla korzeni i bulw – rzodkiewka, marchew, pietruszka
  • pozostałe warzywa i zioła – kalarepa, fenkuł (koper) włoski, koper ogrodowy, jarmuż, sałata rzymska, szpinak, melisa, bazylia, mięta
  • roślin jadalne rosnące poziomo – poziomki, borówka
  • pnącza – winorośl, fasola.